Un homenatge merescut

No es pot parlar de ràdio en valencià sense recordar-se’n de Toni Mestre. És per això que batejar l'estudi 1 de les noves instal•lacions de la ràdio pública valenciana amb el seu nom  és un total encert. 

Este periodista i escriptor va ser, junt amb Amadeu Fabregat, pioner en la conducció d'un programa radiofònic diari en valencià.  “De dalt a baix” va començar a emetre's en 1974 a les ones de Radio Peninsular de Valencia (actual RNE) sota la direcció de Fabregat, encara que Mestre va assumir les regnes del programa poc després. 

Eixa primera etapa va durar fins a l'inici de la dècada dels 80. Però al juny de 1983, amb l'arribada de Fabregat a la direcció nacional de Radio Cadena Española (integrada dins l'ens RTVE) “De dalt a Baix” va tornar a les ones de la Comunitat Valenciana, de dilluns a divendres de 13:30 a 14:00 hores, amb el compromís ferm i inequívoc de difondre el bon ús del valencià. Una de les estructures sintàctiques més utilitzades per Toni en el programa era la de “No és diu..., cal dir....” en un intent encomiable de millorar el nivell de parla valenciana dels seus oients i eradicar castellanismes. 

El programa també va ser el millor altaveu per als músics de la nostra terra. Les cançons d'Ovidi Monllor, Els Pavessos, Lluís Miquel, Raimon, Lluís el Sifoner, Carraixet o Paco Muñoz conformaven la banda sonora diària de l'espai radiofònic de Mestre. De fet, va ser Mestre qui va posar lletra a la cançó “Què vós passa valencians?” que interpretava l'abans mencionat Paco Muñoz i que podeu escoltar més avall.

Un altre dels pilars fonamentals d'eixa mitja hora de ràdio en valencià va ser l'aposta per la vertebració del territori. A més de les veus de Toni Mestre i María Josep Poquet des dels estudis de Radio Cadena a València, també participaven regularment Miquel Martínez des de l'emissora d'Alacant i Josep Miquel Francés des de Castelló. L'emissora de Radio Cadena a Crevillent tenia una intervenció setmanal amb les veus dels seus locutors històrics Cayetano Gomis i Margarita Martínez i, mes endavant, la de l'alcoiana Reme Vidal que es va incorporar a l'emissora amb l'inici de l'èxode des de Crevillent fins a Elx. 

Toni Mestre fins i tot va aconseguir que durant l'emissió del seu programa els indicatius de “Radio Cadena Española” foren canviats per uns específics amb el missatge “Radio Cadena Valenciana, la ràdio d’ací”. A manera de curiositat hem de comentar que l'emissora de Radio Cadena a Utiel no emetia este programa, al ser la seua zona de cobertura de parla castellana (encara sort que no estava el Conseller Marzà en actiu) Lamentablement la transformació de les emissores de Radio Cadena Española en Radio Nacional de España Radio 5 al juliol de 2001 van acabar amb aquell singular i inimitable programa i Toni va acabar llegint notícies en castellà en els butlletins de la nova cadena fins que es va pre-jubilar en aquell mateix 2001. 

Mestre va morir al juliol de 2006, a l'edat de 63 anys, a conseqüència d'un càncer.